No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Iidne ja salapärane tervisetaim - Must leeder

by - laupäev, oktoober 14, 2017



Leedripuud on koheldud nii halvaendelise, samuti ka kaitsetaimeks kurjuse eest. Enne ristiusku oli leeder tähtsal kohal põlistes usumustes ning seotud loodusvaimude ja esivanematega. Leedrit ei tohtinud haavata ja enne maha raimist tuli kokku leppida puuvaimuga. Iidsetel aegadel arvati, et leeder on püha taim st. elupikendaja. Leedri lehtedest valmistati salvi, mis aitas haavadel paraneda ning aitas ka erinevate nahahädade puhul.
Arvatakse, et must leedripuu on üks Eedeni aiast säilinud taim. Kuni 19.saj alguseni on üheks parimaks külmetusrohuks peetud Rob `i, mida valmistati mustast leedrist. Leedriõisi võib lisada vannivette, sest see annab mõnusa värskendava tunde ja mõjub ka rahustavalt ärritanud nahale.
Kui oled külmetanud, võib juua teesegu, mis koosneb leedriõitest, raudrohust ja piparmündist- see aitab vältida nohu, köha ja palavikku tulekut.

Tumelillakaid leedri marju võib süüa kui need on täiesti küpsed. Õitest saab aga teha erinevaid õlisid ja salve.
Marjadest saab valmistada moosi ja tarretist ning kasutada neid kastmetes ja muudes toitudes.
Üks hea musta leedri kultuursort - “Korsor” on aga tuntud oma heade maitseomaduste poolest.

Raviomadused

Küpsetes marjades on palju C-vitamiini ja antioksüdante olles seega head immuunsuse tugevdaja. Musta leedri marjad ja õied on hea külmetusvastane ravim. Õitest valmistatud tee ajab higile, uriini eritust suurendav ja põletikuvastane. Tee suurendab lima eritumist ja see aitab leevendada köha. Kurgu kuristamine õieleotisega ravib kurgu limaskesta põletikku. Leedri õitest ja nõgeselehtedest teesegu sobib hästi allerikutele, sest ravib allergilist nohu ja on heinapalaviku leevendajaks.
Rahvameditsiinis on marjadele omistatud higile ajavat ja kergelt lahtistavat toimet. Ka lehed on lahtistavad ning koor higile ajav, diureetiline ja lahtistav.

Musta leedri marjade mürgisus ja ohud

Mürgistust võivad põhjustada taime toored marjad, õied ja kõik rohelised osad.
Mürgisus tuleneb nendes sisalduvast sambunigriinist, mille ensümaatiliseks lagusaaduseks on sinihape. Kuid marjade küpsemisel või õite kuivatamisel see ühend kaob ning nad muutuvad ohutuks. Tasub meeles pidada, et pikaajaline tarvitamine võib viia südametöö häireteni. Üleannustamine võib põhjustada iiveldust ja oksendamist.
NB!Rasedatel ja rinnaga toitvatel naistel on leeder vastunäidustatud!

MUSTA LEEDRIMARJA MOOS

 0,5 kg leedrite kohta võetakse 100 g vett 
 2 sidruni mahl
 ja 0,5 kg suhkrut

 Keedeta tasasel tulel 30…45 min. seejärel tõsta steriliseeritud purkidesse hoiustamiseks või kohe söömiseks külmkappi.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate